El document més antic trobat a l’Arxiu Municipal és de l’any 1602. -El comú, seguint la tradició, procedeix a l’elecció de tres nous consellers, racional i clavari, l’endemà del dia de l’Ascensió.

Gegants Vells

La festa major de 1982 passarà a la història per haver fet possible la substitució dels gegants: una reproducció més o menys exacta, obra de l’artista Manel Casserras, substituí els gegants centenaris.

Gegants Nous

El lleó és un element festiu que significa d’un dels animals que formen part de l’imaginari col•lectiu del país, i al atribuir-li qualitats humanes com la força i el poder, esdevé part del bestiari.

Lleó

La primera àliga que hi ha documentada a Manresa nasqué de resultes de l’encàrrec que els consellers de la ciutat van fer a Miquel Vilella, prevere, escultor i beneficiat de la Seu.

Àliga

Som Geganters de Manresa, entitat fundada l'any 1983. Tenim la custòdia, la cura del manteniment i de fer ballar els gegants de la ciutat.

Des de la seva creació l’entitat ha volgut donar un importància especial a les figures, tenint en compte que formen part de la imatgeria de Manresa, s’ha intentat dignificar-les i donar relleu al seu valor i en especial el significat que tenen per tota la ciutat, magnificant la seva presencia senyorial i alhora apropant-les als ciutadans intentant que en puguin gaudir en el seu màxim lluïment.

Al llarg d’aquests anys, l’entitat ha assolit una determinada experiència per a organitzar diferents actes geganters a la nostra ciutat. L’any 1995, amb l’estrena del gegantons, s’inicià una nova manera d’organitzar les trobades, en els quals, les figures dels gegants són plenament protagonistes dels espectacles que s'ofereixen.

L'any 2008, en la celebració del 25è aniversari, es va estrenar el nou vestuari dels Gegants de Manresa. En aquesta renovació es va ser més fidels a la indumentària medieval i alhora retornar als colors i dissenys de les antigues figures que actualment estan exposades al Museu comarcal del Bages.

Celebracions importants

Com a fites més destacades, Geganters de Manresa va ser l'any 1990 seu de la VI Ciutat Gegantera de Catalunya i més tard, al 2006, va ser la organitzadora de la IV Trobada Nacional de Capgrossos. Són les dues festes de caràcter nacional que l’entitat té l'honor d'haver assolit.

De manera ocasional també s’han organitzat diferents trobades de gegants. A mes en motiu de la celebració dels aniversaris de les figures també s’han creat diferents espectacles de gegants. En podem destacar alguns com: La gegantina Llum -el 1999-, la celebració dels 50 anys del naixement de la Pubilla -el 2001-, el 150 aniversari dels Nans de Manresa –el 2002-, els 30 anys de l'Hereu de Manresa -el 2004-, etc. També s'ha acollit, la Trobada Comarcal Bages-Berguedà -el 2008-. I per acabar el 2013 i coincidint amb el 30è aniversari de l’associació s’ha volgut recuperar la figura del Lleó de Manresa.

Si tens ganes de conèixer el món geganter, de tocar amb els nostres musics, si et fa il•lusió fer ballar els gegants... no ho dubtis, vine i prova-ho!