L'origen de les figures que componen la imatgeria actual de la ciutat està vinculat a la festivitat de Corpus que, durant molts segles, va ser la diada mès important del calendari festiu cristià.

Historia

Quines figures de la Imatgeria de Manresa son custodiades per Geganters de Manresa

Imageria

La primera menció d'aquesta simpàtica comparsa apareix al Llibre de comptes de la confraria dels Sants Màrtirs de la ciutat, de l’any 1852.

Nans Vells

Aquesta simpàtica comparsa, actualment, compte amb unes repliques identiques.

Nans Nous

Amb l’objectiu de fomentar l’interès per les nostres tradicions entre la jovenalla, es va optar per la creació d’una parella de gegantons.

Gegantons

El gremi de Sant Lluc fou el que tingué la iniciativa i cura de crear la Pubilla, la estrena va ser el 21 d’octubre de 1951.

Pubilla

En aquesta ocasió el mecenes fou el Banc Mercantil de Manresa, que encarregà un company per a la jove pubilla manresana.

Hereu

El document més antic trobat a l’Arxiu Municipal és de l’any 1602 parla del preu del sou dels potadors del gegant.

Gegants Vells

La festa major de 1982 passarà a la història per haver fet possible la substitució dels gegants: una reproducció més o menys exacta, obra de l’artista Manel Casserras, substituí els gegants centenaris.

Gegants Nous

El lleó és un element festiu que pren el significat d’un dels animals que formen part de l’imaginari col•lectiu del país, i a partir del moment en què se li atribueixen qualitats humanes com la força i el poder, esdevé un component més del bestiari.

Lleó

La primera àliga que hi ha documentada a Manresa nasqué de resultes de l’encàrrec que els consellers de la ciutat van fer a Miquel Vilella, prevere, escultor i beneficiat de la Seu.

Àliga