El document més antic trobat a l’Arxiu Municipal és de l’any 1602. -El comú, seguint la tradició, procedeix a l’elecció de tres nous consellers, racional i clavari, l’endemà del dia de l’Ascensió.

Gegants Vells

La festa major de 1982 passarà a la història per haver fet possible la substitució dels gegants: una reproducció més o menys exacta, obra de l’artista Manel Casserras, substituí els gegants centenaris.

Gegants Nous

El lleó és un element festiu que significa d’un dels animals que formen part de l’imaginari col•lectiu del país, i al atribuir-li qualitats humanes com la força i el poder, esdevé part del bestiari.

Lleó

La primera àliga que hi ha documentada a Manresa nasqué de resultes de l’encàrrec que els consellers de la ciutat van fer a Miquel Vilella, prevere, escultor i beneficiat de la Seu.

Àliga

 

La festa major de 1982 passarà a la història per haver fet possible la substitució dels gegants: una reproducció més o menys exacta, obra de l’artista Manel Casserras, substituí els gegants centenaris. L’expectació d’aquest esdeveniment féu sortir al carrer milers de manresans la tarda del 28 d’agost, moment del comiat definitiu, en què es va fer palesa la gran estima que gran part de la ciutadania sentia pels vells gegants. La cercavila, vistosa i brillant, la van encetar els Trabucaires, juntament amb una bona colla de Gegants convidats, i els cavallets de Manresa. La Cobla La Principal de Bages finalitzà la corrua amb la interpretació de la Suite dels Gegants i es posà fi a una gran festa. Mentre la desfilada anava pels carrers de la ciutat, al despatx de l’Alcaldia se signava la cessió a la ciutat dels gegants nous.


El material emprat en la construcció dels nous gegants ha estat el cartó pedra i per als cabells, la fibra artificial. El gegant té un pes de 55 kg i una altura de 3,57 m. La geganta pesa 50 kg i mesura 3,45 m. Els cavallets són de quatre potes. La indumentària és una còpia exacta de la dels gegants centenaris.L'ultima restauració d'aquests gegants es va produir l'any 2008, en ocasió de la celebració dels 25 anys tant d'ells com de la propia entitat, renovant completament el seu vestuari, però mantenint l'estil medieval que han portat fins ara.