El document més antic trobat a l’Arxiu Municipal és de l’any 1602. -El comú, seguint la tradició, procedeix a l’elecció de tres nous consellers, racional i clavari, l’endemà del dia de l’Ascensió.

Gegants Vells

La festa major de 1982 passarà a la història per haver fet possible la substitució dels gegants: una reproducció més o menys exacta, obra de l’artista Manel Casserras, substituí els gegants centenaris.

Gegants Nous

El lleó és un element festiu que significa d’un dels animals que formen part de l’imaginari col•lectiu del país, i al atribuir-li qualitats humanes com la força i el poder, esdevé part del bestiari.

Lleó

La primera àliga que hi ha documentada a Manresa nasqué de resultes de l’encàrrec que els consellers de la ciutat van fer a Miquel Vilella, prevere, escultor i beneficiat de la Seu.

Àliga

L’any 1989 Manel Casserras rebé l’encàrrec de fer una parella de nans i més endavant, al 2002, Antoni Mujal rep l’encàrrec de modelar dues noves parelles, així els nans centenaris poden descansar de tan llarga estada entre nosaltres.


Complerts els 150 anys de la primera parella de nans vells, l'any 2002 se celebra l’arribada dels nans nous i l’acomiadament dels nans vells o centenaris, amb un ball espectacle de caire setcentista que Xavier Chaparro va arranjar expressament per a aquest acte.

 

 

El material amb què estan fets els nans és fibra de vidre. La perruca que porten és artificial. El seu pes arriba als 25 kg i l'altura depen del portador. Al front hi tenen dos forats per poder-s’hi veure els portadors.La indumentària dels nans és la següent: camisa blanca, armilla beix clar amb un estampat de quadadrets marró fosc, casaca vermella amb coll negre, corbata groga amb un estampat de quadadrets beix clar i barret setcentista de color marró ribetejat de negre.

 

La de les nanes és un vestit complet estampat amb mànigues i franja de color (verd, groc i vermell depenent de la nana) al pits i als baixos, cosset de color vermell, xal estampat i mocador o còfia completa fins al clatell, feta de fibra de vidre.