El document més antic trobat a l’Arxiu Municipal és de l’any 1602. -El comú, seguint la tradició, procedeix a l’elecció de tres nous consellers, racional i clavari, l’endemà del dia de l’Ascensió.

Gegants Vells

La festa major de 1982 passarà a la història per haver fet possible la substitució dels gegants: una reproducció més o menys exacta, obra de l’artista Manel Casserras, substituí els gegants centenaris.

Gegants Nous

El lleó és un element festiu que significa d’un dels animals que formen part de l’imaginari col•lectiu del país, i al atribuir-li qualitats humanes com la força i el poder, esdevé part del bestiari.

Lleó

La primera àliga que hi ha documentada a Manresa nasqué de resultes de l’encàrrec que els consellers de la ciutat van fer a Miquel Vilella, prevere, escultor i beneficiat de la Seu.

Àliga

 

 

 

El gremi de Sant Lluc fou el que tingué la iniciativa i cura de crear la Pubilla. La festa de presentació tingué lloc el dia 21 d’octubre de 1951. L’apadrinament va anar a càrrec dels gegants de Barcelona i assistiren a la trobada, els gegants de Moià, Sallent, Sabadell, Igualada, Solsona, Casa de Caritat de Barcelona, Sant Sadurní d’Anoia, Terrassa i Berga. Finalitzà la festa amb l’acte de lliurament de la Pubilla a la ciutat, per part del president del gremi de Sant Lluc, el Dr. Manuel Casanovas i Gabernet.


L’autor de la figura de la Pubilla fou Josep Diamant. El material emprat és cartó pedra, té un pes de 40 kg i una altura actual de 3,23 m. La seva indumentària és la següent: cabells naturals, arracades, penjoll al coll, camafeu, ram de flors i mocador. Faldilles estampades, el cosset negre, xal amb motius florals, mitenes, davantal negre i punta d’enagos que sobresurt de la faldilla.

 

 

L’any 2001 la Pubilla va complir cinquanta anys, i en homenatge es va reproduir la festa de presentació, amb la màxima fidelitat possible, recordant els treballs del gremi de Sant Lluc de l'any 1951, i així es va desenvolupar la festa. Hi assistiren els gegants de Barcelona, com a padrins que foren. La cercavila de lluïment pels carrers de la ciutat fou reeixida i tingué l’acompanyament dels mateixos gegants d’aquella diada.