La Miraculosa Llum
La Festa Major d'Hivern a Manresa és al voltant del 21 de febrer, se celebra les Festes de la Miraculosa Llum.
Els actes més tradicionals d'aquests dies són la Fira de l'Aixada durant el cap de setmana, anterior o posterior a la llum, i la Llum el dia 21 de febrer.
La vigília de la llum
La vigília de la llum, 20 de febrer, al vespre se celebra l’arriba de la Llum i l’Aigua, al Monument de la Plaça Infants. En aquest, infants membres del Centre Excursionista de la comarca del Bages i del Club Atlètic de Manresa són els encarregats de lliurar a l’alcalde la llum que prové de Montserrat i l’aigua de la Séquia.
A partir del 2011 fins al 2022, el 20 de febrer i el cap de setmana de la fira de l'aixada es representava "el Misteri de la Llum". Un espectacle on amb la majoria d'entitats participaven en una representació i explicació de la història de la llum, dintre de l'església del Carme. En aquesta representació hi participava l'Àliga fent el seu ball una mica adaptat a l'entorn de l'església. El 2021, per la covid no es va fer i el 2022 es va adaptar per celebrar-se a l'exterior al Muralla del Carme. Aquest any hi van participar també els gegants nous fent una petita ballada a l'inici de l'acte. Ja confirmat per l'església que no es tornaria a fer l'acte dintre del recinte, els organitzadors van decidir reformular completament l'acte.
Imatges del Primer Misteri de la Llum
Així arriba el 2023, un muntatge nou i que substitueix al Misteri de la Llum que es representava a dins el Carme, “El Pacte de la Concòrdia” que se celebra a plaça Europa. L’alternativa va ser aquest espectacle visual que combinava música, dansa, projeccions i tot per explicar la història del Misteri de la Llum. En aquest acte, els gegants nous fan el seu ball i llavors es queden a presidir tota la resta de l'acte, fins a l'arribada de la llum i l'aigua, on acompanyen a l'alcalde i altres autoritats fins al monument.
La Llum
Al matí, del 21 de febrer, la imatgeria acompanya solemnement a les autoritats d'ofici, a l'església del Carme, a Ajuntament, al so de la Marxa de Cercavila. Mentre, els tirallongues, colla castellera de la ciutat, alcen un pilar que desplacen pujant i baixant per les escales del Carme.
Un cop a plaça a l'acabat el seguici, es fa la tronada i posteriorment la ballada de Protocol, amb els balls de la imatgeria, els cavallets, els nans, els gegantons, l'Hereu i la Pubilla, els gegants, el Lleó i l'Àliga. En finalitzar es fan els balls populars amb la bolangera, el rossinyol i les sardanes.
Alguns anys hi ha hagut variacions:
Els anys 2019 i 2021 per diferents motius, el seguici i posterior ballada de la imatgeria no es va realitzar aquell 21 de febrer.